Duyurular

  Kıymetli Hemşehrilerimiz sağlık bakanlığının Covid aşılama programı devam etmektedir. 

Aşı uygunluğunuzu öğrenmek için sitemizdeki yararlı linkler kısmından "Aşı ve Hastane Randevu al" bağlantısından öğrenebilirsiniz. 

 


Koronavirüs kurallarına uyalım,.Lütfen tedbirli olalım...


Namaz Vakitleri
İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
İbretlik bir Vasiyet Câfer-i Sâdık -rahmetullahi aleyh Hazretleri'nin, oğlu Musa Kâzım için yaptığı şu vasiyet ve nasihati çok ibretlik ve mânâlıdır. Buyurur ki: “Ey oğlum! Vasiyetimi iyi dinle, söylediklerime çok dikkat et. Eğer dikkat edecek olursan, saâdet içinde yaşar, hamd ile ölürsün. Ey oğlum! Allah'ın senin için takdir ettiği rizka râzı ol. Allah kendi rizkina râzi olanı başkasına muhtaç bırakmaz. Gözü başkasının malında olan ise fakir olarak ölür. Taksimatı ilâhiye râzı olmayan; Allah'ı kaza ve kaderinde, dilediğini yaratmakta töhmet altında tutmuştur. Kendi kusurlarini küçük gören başkalarının küçük bir kusurunu büyültmüş olur. Her zaman için kendi kusurlarını büyük gör. Başkasının kusurunu küçük görenin gözünde, kendi kusuru büyük görünür. Başkalarına isyanla kılıç çeken, o kılıçla öldürülür. Başkasının kuyusunu kazan, kazdığı kuyuya kendisi düşer. Beyinsiz ahmak insanlarla düşüp kalkan değerini yitirir ve horlanır, hakarete uğrar. Alimlerle düşüp kalkan hürmet ve saygı görür. Kötü yerlere girip çıkan töhmete uğrar. Lehinde de aleyhinde de olsa, daima hakkı söyle. Koğuculuk yapmaktan sakın, çünkü koğuculuk insanların kalplerine kin ve düşmanlık tohumları eker.”
Sponsorlarımız
YAZARIMIZ Takvim Yaprağı TÜM YAZILARI




YAZARIN SON MAKALESİ


SİYAKAT NEDİR?

 

 

  Sözlükte “anlatım biçimi sözün gelişi, sözün kesintisiz birbirini takip etmesi; tarz, tertip, nizam” anlamlarına gelen siyâk kelimesinden siyâkat arşiv belge ve kayıtlarında okunması çok güç, girift, sanat özelliği taşımayan bir eski yazı türüdür.


 

  Siyâkat yazısının oluşumunda devletin güvenliği, önemli bilgilerin gizli tutulmasının gözetilmesi yanında kayıtların hızlı yazılması ve olduğundan daha kısa yer tutması isteği ve ihtiyacı da etkili olmuştur. Osmanlı'nın devlet sırlarının korunmasını sağlayan siyakat, devletin mali kayıtlarında kullanılırdı. Özel yetiştirilen katipler tarafından yazılıp okunan siyakat, bir şifreleme sistemi gibi işlerdi.


 

  Siyâkat yazısının Abbâsîler zamanında ortaya çıktığı, Selçuklular ve diğer İslâm devletlerinde kullanıldığı, İran yoluyla Anadolu’ya, özellikle İlhanlılar kanalıyla Osmanlılar’a geçtiği kabul edilmiştir.


 

  Fâtih Sultan Mehmed döneminden Sultan Abdülaziz dönemine kadar Osmanlı Devleti’nin gizlilik isteyen resmî malî kayıtları, özellikle tahrir ve muhasebe defterleri, bunlardan çıkarılan notlar genelde Farsça kalıplar kullanılarak siyâkatle yazılmıştır.


 

  Siyâkat farklı bir yazı türü olmakla beraber her döneme ve kâtibine göre değişik özellikler gösterir. Yazıda sürat ve ihtisarı sağlamak için satırlar, kelimeler ve harfler kalemin süratli, tabii akışının sonucu birbirine yaklaşmış, ilişmiş, harfler küçülmüş, bazı ayrıntıları çıkarılmış, uzantılar, dik hatlar kısaltılmış, genellikle pe, çe, şîn ve bazan nûn harfi dışındaki noktalı harflere nokta konmamıştır. Nokta bazı harflerde sona birer işaret şeklinde takılmış, med yalnız elif harfinin üstüne konmuş, çoğu kere şedde konmamıştır.

 

  Genelde imlâ bakımından kendinden sonra gelen harfe bitişmeyen harfler resim ve sürat için bazan diğer harfe bitişmiş, zamanla girift bir biçimde şifre haline gelen anahtar (miftah) kelimeler oluşmuştur. Hatta bir kelimenin birkaç şifre yazılışı ortaya çıkmıştır.

 
 

  Siyâkat yazısı ile beraber kullanılan rakamların da özel bir sistemle yazılış biçimleri vardır. Hint rakamları yerine Arapça sayı isimlerinin harfleri kısaltılarak şifreleştirilmiş, siyâkat-i Arabî, erkām-ı Arabiyye, divanın malî ve muhasebe kayıtlarında kullanılması sebebiyle divan rakamları denilmiştir.


 

 Aşağıdaki resimlerde köyümüzün 1825 yılına ait Temettuat defterlerinin siyakat ile yazılmış ilk sayfası ve tercüme edilmiş örnekleri vardır. 

 

 

Siyâkat ile yazılmış olan köyümüzün Temettüat defterlerini ilk sayfaları 

 

 

Köyümüz Temettüat defterinin ilk sayfasının tercüme edilmiş halinde ilk sayfa da AŞUROĞLU Ömer Kahya'nın emlak ve arazi bilgileri bulunmaktadır. 

 

(Bu yazı TDV İslâm Ansiklopedisi internet sitesinde https://islamansiklopedisi.org.tr/siyakat

Yazısından alınmıştır )



Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Gürsel Tek
Siteniz çok güzel olmuş emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

İlker Kara
Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle

Mehmet Yüksel
TUM KOYLULERIME SELAMLAR...


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Ekinli Köyü Eğitim ve Kültür Vakfı

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Vakıf Sitesi


Top