Duyurular

  Kıymetli Hemşehrilerimiz sağlık bakanlığının Covid aşılama programı devam etmektedir. 

Aşı uygunluğunuzu öğrenmek için sitemizdeki yararlı linkler kısmından "Aşı ve Hastane Randevu al" bağlantısından öğrenebilirsiniz. 

 


Koronavirüs kurallarına uyalım,.Lütfen tedbirli olalım...


Namaz Vakitleri
İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi. Kanuni Sultan Süleyman
Sponsorlarımız
BERAAT GECENİZ MÜBAREK OLSUN

 

 

 

   Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şabanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

 

    Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî). Diğer bir rivayete göre de Hz. Peygamber, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce).

 

   Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

 

   Bu rivayetlerle, Hz. Peygamber’in Şâban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya ettiğine dair diğer rivayetleri göz önüne alan bazı âlimler bu geceyi namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dua ederek geçirmenin sevaba vesile olacağını belirtmişlerdir. 

 

   Bizler de Beraat Gecenizin Mübarek olmasını diler, Hayırlara vesile olmasını temenni ederiz. 

 

 Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi

https://islamansiklopedisi.org.tr/berat-gecesi

 


06.03.2023

Okunma Sayısı: 896


18.222.163.134








DİĞER HABERLER

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Gürsel Tek
Siteniz çok güzel olmuş emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

İlker Kara
Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle

Mehmet Yüksel
TUM KOYLULERIME SELAMLAR...


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

Ekinli Köyü Eğitim ve Kültür Vakfı

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Vakıf Sitesi


Top